Kuchnia

DESER

Kawowa ochłoda

Kawa mrożona 4-warstwowa
kawa rozpuszczalna
likier alkoholowy (np. toffi, amaretto) lub syrop barmański o ulubionym smaku
bita śmietana
lody śmietankowe
mleko
tarta czekolada
cukier (opcjonalnie)

Potrzebna będzie wysoka szklanka. Na jej dno wlewamy likier lub syrop (ok. 25 ml).

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Jeśli ktoś musi, to słodzimy według uznania.

Wlewamy kawę do szklanki i uzupełniany do połowy zimnym mlekiem. Zarówno kawę jak i mleko wlewamy powoli, najlepiej po łyżce, by nie zmieszać kawy z likierem.

Wrzucamy gałkę lodów. Na wierzch dajemy sporo bitej śmietany. Posypujemy startą czekoladą i polewamy likierem.

Powinny być widoczne 3 warstwy: likier, kawa i mleko oraz czwarta z bitej śmietany - jak na zdjęciu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation