Kuchnia

ZUPY

zupa ogorkowa z pulpecikami

Składniki:
10 średnich ogórków kiszonych,
2 marchewki,
pietruszka,
kawałek selera,
cebula,
8 ziemniaków,
szklanka rosołu,
1/2 szkl. słodkiej śmietany,
sól, pieprz,
2 łyżki posiekanego koperku.

Pulpeciki:
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
4 łyżki bułki tartej,
jajko,
łyżeczka sosu sojowego,
sól, pieprz,
łyżeczka majeranku.


Przygotowanie


Ziemniaki, marchewki, pietruszkę oraz selera obrać i umyć. Wszystkie warzywa pokroić w małą kostkę. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać rosół i zagotować. Mięso mielone wyrobić z sosem sojowym, bułką tartą, jajkiem i majerankiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na wrzący wywar. Gotować ok.45 min na małym ogniu. Dodać ogórki starte na dużych oczkach i śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy, gotować jeszcze ok. 5min. Wsypać posiekany koper, doprawić do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation