Kuchnia

Kuchnia - pierożki i ...

PIEROGI Z SEREM I NUTA WANILLI.

Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki
500 ml wrzącej wody
1 łyżeczka soli
3 żółtka
3 łyżki stopionego masła
Farsz:
1 kg białego sera półtłustego
5 łyżek cukru
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
5 łyżek śmietany kremówki (30%)
1 duże jajko
1 białko
Dodatkowo:
3 łyżki stopionego masła
szczypta przyprawy do kawy i deserów (lub cynamonu)
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli

Ser przełożyć do miski i rozgnieść (najlepiej za pomocą tłuczka do ziemniaków). Dodać kremówkę, cukier, cukier waniliowy i jajko oraz białko. Wymieszać do połączenia się składników.
Wszystkie składniki ciasta na pierogi połączyć i zagnieść ciasto (ręcznie lub w robocie). Wałkować partiami i wycinać kółka za pomocą szklanki. Nakładać po 2 łyżeczki sera i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Podawać polane masłem i posypane przyprawą lub cynamonem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation