Kuchnia

czekoladki , trufle i praliny

Pralinki z truskawkmi - SKŁADNIKI:
150 g białej czekolady
Nadzienie wersja dla dorosłych:
250 g truskawek
1,5 łyżki cukru
5 ml wódki
Nadzienie wersja dla dzieci:
250 g truskawek
1,5 łyżki cukru
Pralinki z truskawkmi - PRZYGOTOWANIE:
Pracę zaczynamy od zrobienia nadzienia do pralinek.

Truskawki dokładnie myjemy, delikatnie osuszamy i pozbawiamy szypułek. Następnie kroimy na mniejsze kawałki przesypujemy do niewielkiego garnka i zasypujemy cukrem. Część owoców zgniatamy, żeby puściły sok. Całość należy zagotować i gotować przez około 10 minut, aż nadmiar płynu odparuje, a masa stanie się gęsta. Po tym czasie gorące przesmażone z cukrem owoce przecieramy przez sitko ( najlepiej plastikowe). W tym przypadku nie chodzi o to, by pozbyć się pesteczek tylko o to, by uzyskać gładką konsystencję w rodzaju musu. Tak przygotowane truskawki odstawiamy do ostudzenia. Gdy masa będzie zimna dodajemy do niej alkohol i dokładnie miszamy.

W czekoladkach dla dzieci alkohol pomijamy!!!

Jak już masę mamy gotową to zabieramy się za czekoladowe foremki:)

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Pędzelkiem malujemy wnętrze foremki i wstawiamy na 5 minut do lodówki. Pierwsza warstwa powinna być bardzo cieniutka.

Po tym czasie po raz drugi malujemy foremkę czekoladą (tym razem warstwa ma być nieco grubsza) i wstawiamy do lodówki na kolejne 5 minut.

Po upływie 5 minut po raz trzeci i już ostatni malujemy każdą foremkę czekoladą i wstawiamy tym razem na 10 minut do lodówki, by czekolada bardzo dobrze zastygła.

Gdy czekolada w foremkach będzie twarda zabieramy się za nadziewanie pralinek.

Przygotowaną wcześniej masę truskawkową przekładamy do szprycy i napełniamy nią foremki do 3/4 ich wysokości. Następnie każdą czekoladkę zamykamy pozostała białą czekoladą i wstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki.

Tak przygotowane pralinki ostrożnie wyjmujemy z foremek.

Jeśli ktoś chce dodać więcej wódki to należy dodatkowo zagęścić masę ponieważ stanie się bardziej płynna. W tym celu należy rozpuścić w kąpieli wodnej około 20 g białej czekolady i dodać ją do masy truskawkowej. Za pomocą alkoholu i rozpuszczonej czekolady możemy uzyskać odpowiednią gęstość nadzienia. Przy dodaniu do masy czekolady zmieni się kolor masy i nie będzie tak mocny jak w przypadku masy bez dodatku czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation