Kuchnia

czekoladki , trufle i praliny

pralinki karmelowo czekoladowe
Składniki:
Masa karmelowa:
250ml słodkiej śmietany 30%
125g cukru
1 łyżka masła
Masa czekoladowa:
250g gorzkiej czekolady
100ml słodkiej śmietany 30%
Do dekoracji:
dowolna czekolada (dałam 100g białej czekolady i trochę gorzkiej)

Sposób przygotowania:
Przygotować masę karmelową. Śmietanę i cukier zagotować. Mieszać tak długo, aż cukier się rozpuści. Gotować na małym ogniu około 45min, aż masa zgęstnieje i nabierze karmelowego koloru. Mieszać od czasu do czasu, szczególnie pod koniec gotowania, gdy masa zacznie gęstnieć. Garnek z masą ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać.
Na deskę do krojenia położyć papier do pieczenia. Na papier wylać masę karmelową i rozsmarować w kwadrat lub prostokąt o grubości około 2- 3 mm. Lekko ostudzić i wstawić do lodówki, aby masa stwardniała. (Masę karmelową rozsmarować dość szybko, ponieważ masa szybko gęstnieje.)

Przygotować masę czekoladową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę i wymieszać. Masę wylać na twardą masę karmelową i rozsmarować na jej powierzchni. Wstawić do lodówki.

Gdy masy stwardnieją, przekroić całość na pół i nałożyć jedną połowę na drugą, tak że powstaną 4 warstwy. (Najlepiej jak masa czekoladowa będzie leciutko miękka, wtedy przy nałożeniu jednej połówki na drugą i dociśnięciu, lepiej się złączą.) Całość docisnąć. W razie potrzeby można obciążyć masy deską, aby warstwy lepiej się skleiły. Wstawić do lodówki.

Czekoladę przeznaczoną do dekoracji rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować górę masy. Pokroić na kwadraty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation