Kuchnia

jedzenie

lekkie , szybkie , malinowe - Składniki

składniki na dużą blachę:
biszkopt :
3 jajka
6 łyżek maki
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
masa malinowa:
1/2 kg malin ( mogę być mrożone)
3/4 szklanki cukru
3 budynie waniliowe
2 szklanki wody
wierzch:
1/2 litra śmietany kremówki
3 łyzki cukru pudru
posypka czekoladowa
Sposób przygotowania

1.

biszkopt: białka ubic ze szczypta soli. pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać aż masa będzie sztywna i szklista. dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem , delikatnie wymieszać łyżką. wylać na blachę wysmarowana masłem i wysypana mąką. piec ok 15 minut w temp 160 stopni, do suchego patyczka.wystudzić. masa malinowa: maliny zagotować z 1 i 1/2 szklanki wody i cukrem. budynie rozmieszać w pozostałej ilości wody, wlać do malin, gotować chwilę, aż masa zgęstnieje i straci mączny posmak. gorącą wylać na przestudzony biszkopt, przykryć folią, zostawić do wystudzenia. wierzch: śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wyłożyć na masę malinową, udekorować posypką, dobrze schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation