Kuchnia

Tarty

:) Tarta z musem rabarbarowo - truskawkowym

Składniki (forma o średnicy 24 cm):
Spód
2 szklanki pokruszonych herbatników
6 łyżek roztopionego masła
Składniki łączymy, wykładamy nimi formę mocno dociskając (jeśli będzie potrzeba, można dodać jeszcze odrobinę masła).
Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.

Mus
500 g rabarbaru
1/4 szklanki wody
2/3 szklanki cukru
2 szklanki obranych i pokrojonych truskawek, następnie rozgniecionych widelcem
200 g śmietany kremówki (u mnie 30%)
20 g żelatyny

Rabarbar zalewamy w garnku 1/4 szklaki wody, dodajemy cukier i dusimy ok. 10 minut, aż będzie miękki. Następnie miksujemy, aż powstania gładka i jednolita masa.
Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody, mieszamy, aż masa będzie jednolita. Do musu rabarbarowego dodajemy truskawki, mieszamy, a następnie dodajemy strumyczkiem lekko ostudzoną żelatynę cały czas mieszając.
Masę odstawiamy, aż zacznie lekko gęstnieć. Wtedy też ubijamy kremówkę na sztywno i dodajemy do tężejącej masy delikatnie mieszając.
Masę wylewamy na ostudzony spód i wkładamy do lodówki, aby całkowicie stężało.
Smacznego:-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation