Kuchnia

Cukinia, Kabaczek, Bakłażan, Patison

Pikantny bakłażan i łagodny sos pomidorowy

1-2 średnie bakłażany
dobra oliwa z oliwek
ulubione chilli w proszku
sól ziołowa
sok z cytryny lub balsamico
tymianek

Bakłażana pokroić w cienkie plastry, lekko posmarować oliwą, posypać chilli, posolić, minimalnie pokropić cytryną lub balsamico i posypać odrobinką tymianku. Smażyć lub grillować (najlepiej bez tluszczu). Podawać z sosem pomidorowyn. Bakłażana można dodatkowo podać z cieniutkimi plasterkami mozarelli i grillowaną piersią kurczaka. I obiad gotowy.

Sos pomidorowy
(przepis zgodny z KPP oraz MM)
½ puszki zmiksowanych pomidorów
odrobina bazylii
odrobina kminku i pół łyżeczki syropu z agawy (lub miodu)
biały pieprz
sól

Pomidory przełożyć do rondelka zagotować, dodać pozostałe składniki w podanej kolejności. Krótko gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Sosem polać plastry bakłażana.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation