Kuchnia

food sugar

Z cytrusową nutką.

Ciasto dyniowe /Smacznego
Ciasto dyniowe
/Smacznego
Składniki:

600 g dyni
250 g masła
250 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
6 jaj
500 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
po 150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny i pomarańczy
tłuszcz i bułka tarta do formy

Przygotowanie:

Dynię obrać pokroić na kawałki. 100 ml wlać do rondelka, dodać dynię, zagotować. Gotować pod przykryciem 8-10 minut, odcedzić, ostudzić, zmiksować. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą za pomocą robota kuchennego. Kolejno dodawać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian z dynią. Ciasto umieścić w przygotowanej formie i piec w 175 st. C przez 50-60 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 20 minut, uwolnić z formy i od razu umieścić z powrotem w formie. Cukier puder i soki umieścić w rondelku i gotować przez 8 minut na słabym ogniu, lekko przestudzić. Jeszcze ciepłe ciasto nakłuć kilkakrotnie szpadką do szaszłyków i polewać syropem. Odstawić, aby ostygło i wybić z formy. Doskonale smakuje ze śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation