Kuchnia

food sugar

Chlebek dyniowo kawowy



Składniki:

* 150 g brązowego cukru
* 250 g puree z dyni 
* 1/2 szklanki oleju
* 1/4 szklanki mleka
* 2 jajka
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
* 220 g mąki
* 1 1/2 łyżeczki sody
* 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
* 2 szczypty goździków



Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Łączymy ze sobą suche składniki (mąkę, kawę, sodę i przyprawy).

W misce łączymy dynię, olej, mleko, cukier, jajka i wanilię. Miksujemy na wolnych obrotach około 2 minuty a następnie dodajemy suche składniki. Miksujemy do chwili połączenia się składników. 

Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 50-60 minut (do suchego patyczka).

Studzimy przed krojeniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation