Kuchnia

food sugar

Ciasto z czarnego bzu z truskawkami

Miękkie i wilgotne ciasto na bazie syropu z kwiatów czarnego bzu z truskawkami. Polane lukrem z kwiatów czarnego bzu oraz dekorowane truskawkami i poziomkami. Ponieważ uwielbiam syrop z kwiatów z czarnego bzu z dodatkiem wina musującego, więc pomyślałam dlaczego nie zrobić ciasta z tego syropu! Ciasto wyszło przepyszne, słodziutkie z kwiecistym posmakiem, pięknie dekoruje stół i pachnie kwiatami. Polecam!


1 godzina


Potrzebujesz

Ciasto
100 g mąki
100 g zmielonych migdałów
100 g cukru
150 g masła, w temperaturze pokojowej
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g truskawek
50 ml syropu z kwiatów czarnego bzu



Lukier
łyżka masła
100 g cukru pudru
5 łyżek syropu z kwiatów czarnego bzu (można więcej)


truskawki i poziomki do dekoracji


Przygotowanie

Nagrzać piekarnik do 180 st.
Truskawki umyć, odciąć ogonki i pokroić w ćwiartki. Utrzeć masło z cukrem, następnie dodać jajka, jedno po drugim. Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz zmielone migdały, wymieszać na gładką masę. Dodać truskawki i delikatnie wymieszać. Przelać do prostokątnej formy, wcześniej wysmarowanej masłem i włożyć do piekarnika na 40 minut.


Następnie wyjąć ciasto z piekarnika, patyczkiem nakłuć dziurki i wlać syrop z kwiatów czarnego bzu kiedy ciasto jest jeszcze gorące. Odstawić do ostudzenia a następnie wyciągnąć z formy.


W rondelku roztopić masło, zdjąć z palnika i dodać cukier puder z syropem z kwiatów czarnego bzu. Wymieszać na jednolitą masę i polać wierzch ciasta. Udekorować truskawkami.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation