Kuchnia

Kulinaria

Suflet czekoladowy z nutą waniliową

2 tabliczki gorzkiej czekolady (o łącznej wadze 20 dag)
6 jajek
1/3 szklanki cukru
1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić 2 łyżkami ekstraktu waniliowego)
szczypta soli
cukier puder do posypania

masło do wysmarowania
3 łyżki cukru do wysypania miseczek

z podanej ilości składników uzyskamy 6 lub 4 wyrośnięte suflety w zależności od wielkości miseczek:

4 suflety w miseczkach o średnicy 11 cm (lub 6 sufletów nie bardzo wyrośniętych)
6 suflety w miseczkach o średnicy 9 cm



Żaroodporne miseczki wysmaruj masłem i wysyp wewnątrz cukrem. Z papieru do pieczenia wytnij paski o długości kilka cm większej niż średnica miseczek i 4 cm do nich wyższej. Każdą miseczkę owiń papierem i zepnij spinaczem.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
Oddziel żółtka od białek.
Żółtka dokładnie wymieszaj z cukrem i pastą waniliową. Białka ubij na pianę, dodaj 1 łyżkę cukru, szczyptę soli i ubijaj przez minutę, by piana się utrwaliła.
Do szerokiego garnka wlej 2 szklanki wody, doprowadź do wrzenia. Na garnku postaw miskę, włóż do niego połamaną na drobne kawałki czekoladę. Zmniejsz ogień - woda powinna przestać się gotować - co jakiś czas mieszając rozpuść czekoladę, uważając by zbytnio się nie rozgrzała.
Miskę z czekoladą zdejmij z garnka, dodaj żółtka z cukrem, energicznie wymieszaj. Dodaj 1/3 ubitej piany i szybko, ale delikatnie wymieszaj. Dodaj resztę piany i znowu dokładnie wymieszaj.
Przelej masę do miseczek, tak by były prawie pełne. Wstaw do piekarnika na 12-14 minut, aż pięknie wyrosną. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika.
Podawaj suflety posypane cukrem pudrem od razu po upieczeniu. Uważaj, bo miseczki i zawartości są bardzo gorące. A takie pyszne...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation