Kuchnia

przetwory

Dżem truskawkowo - rabarbarowy

1500 g truskawek
750 g rabarbaru
400 g cukru trzcinowego
300 g cukru zwykłego
sok i skórka z 2 cytryn
2 laski wanilii
2 laski cynamonu
2 gałązki świeżego rozmarynu
kilka goździków
kilka nasion kardamonu
kilka ziaren czerwonego pieprzu
gwiazdka anyżu

Owoce dokładnie umyć. Truskawki odszypułkować i pokroić na ćwiartki. Rabarbar obrać i pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do garnka, wymieszać z cukrem oraz skórką i sokiem z cytryny. Odstawić na 2-3 godziny.
Po tym czasie dodać ziarenka z wanilii (można wrzucić także wydrążone laski), cynamon i rozmaryn. Pozostałe przyprawy umieścić w kawałku gazy, dobrze związać i także umieścić w garnku. Gotować około 45 minut, regularnie mieszając. Następnie odstawić do wystygnięcia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu do uzyskaniu pożądanej konsystencji. Z gotowego dżemu wyjąć wszystkie przyprawy, następnie przełożyć do słoików i zapasteryzować.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation