Kuchnia

Desery

Tort owocowy


Przepis przygotowany jest na tortownicę o średnicy 25 cm.

Biszkopt:

6 jajek (białka i żółtka oddzielnie)

Szczypta soli

2 szklanki cukru pudru

¾ szklanki mąki pszennej

¾ szklanki mąki ziemniaczanej

¼ szklanki kakao

Przełożenie:

250g konfitury wiśniowej lub czereśniowej

200g wydrylowanych czereśni

500g mascarpone

300g serka do sernika

200g białej czekolady

ewentualnie czerwony barwnik spożywczy

Do nasączania:

Likier wiśniowy lub inny alkohol

Dekoracja:

1 kg truskawek

300g czereśni (nie wydrylowanych)

150g borówek amerykańskich

300g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Przygotowanie tortu rozpoczynamy od upieczenia biszkoptu- najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Żółtka i białka ucieramy osobno dodając do nich po szklance cukru pudru (robimy to przez około 7 minut- aż piana z białek będzie sztywna a żółtka ubite do białości). Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy dwukrotnie.

Do żółtek dodajemy białka, delikatnie mieszamy, Dosypujemy połączone mąki- robimy to powoli, najlepiej w trzech partiach.

Formę do biszkoptu dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto i wierzch dokładnie wyrównujemy. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach (ja piekę w piekarniku elektrycznym, w opcji pieczenia góra i dół, bez termoobiegu). Po upływie czasu nie wyciągamy od razu biszkoptu z piekarniku. Pozostawiamy przez 3 minuty w zamkniętym piekarniku, następnie lekko go uchylamy i pozostawiamy aż do całkowitego wystudzenia pieca.

Wyjmujemy biszkopt z piekarnika, zdejmujemy obręcz i czekamy, ąż biszkopt będzie zimnt. Dopiero wtedy możemy pokroić go na 3 części.

Kolejnego dnia przygotowujemy krem do tortu. Do derka śmietankowego dodajemy mascarpone i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę (lekko wystudzoną). Całość miksujemy- czekoladę dolewamy powoli, aby masa się nie zważyła. Na koniec ewentualnie możemy dodać czerwony barwnik (ja daje barwnik w tubce).

Biszkopt przekładamy olejno konfiturą wiśniową, masą serową (nie dajemy jej zbyt wiele, aby nie wypłynęła na boki) oraz wydrylowanymi czereśniami. Wierzch i boki tortu także delikatnie smarujemy kremem.

Przygotowujemy czekoladowy rant ciasta. W tym celu musimy zmierzyć obwód tortu oraz jego wysokość (do rzeczywistej wysokości dodajemy 1cm)- mój miał wymiary 75cm x8cm.

Z papieru do pieczenia wycinamy prostokąt o zmierzonych wcześniej wymiarach. Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (około 150g). Smarujemy po wyciętym prostokącie i szybko przyklejamy do tortu. Wkładamy do lodówki aż bok stwardnieje- wtedy delikatnie odrywamy papier.

Przed samym podaniem (około 2 godziny przed) rozpoczynamy dekorowanie tortu. Roztapiamy pozostałą część gorzkiej czekolady (150g), lekko studzimy i smarujemy wierzch tortu- używamy do tego około 100g czekolady. W pozostałej części czekolady moczymy truskawki i pozostałe owoce tuż przed przyklejeniem do wierzchu tortu- musicie robić to bardzo delikatnie, aby nie naruszyć kruchego boku ciasta.

Wierzch ewentualnie tuż przed podaniem opruszyć możecie cukrem pudrem. Tort należy przechowywać w lodówce i kroić nożem wcześniej zamoczonym we wrzątku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation