Kuchnia

Desery

Gofry

225 g masła w temperaturze pokojowej
225 g cukru pudru
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
3 jajka w temperaturze pokojowej
285 g mąki (akurat tortowa była pod ręką)



1. Masło z cukrem dobrze ubić na konsystencję kremu - ubijać mikserem około 3 minut.
2. Dodać sól i cynamon - znowu wymieszać.
3. Dodawać jajka jedno po drugim, cały czas mieszając.
4. Do gładkiej masy dodać przesianą mąkę i wmieszać ją łyżką czy łopatką.
5. Na porządnie rozgrzaną gofrownicę nakładać porcje ciasta w odpowiednich odstępach - niepełną łyżkę bądź pełną łyżeczkę - zależy jak duże ciastka chcecie otrzymać. Na jedną partię przypadają w większości gofrownic po 4 ciastka.

Ciasto nie rozpływa się, jest raczej lepiące, najprościej więc nabierać je łyżeczką i przy pomocy palca :) zsuwać je na gofrownicę, przy okazji układając w miarę okrągłe kleksy aby po przyciśnięciu gofrownicą utworzyły się zgrabne formy.
Przy ściąganiu z gofrownicy ciastka są jeszcze miękkie, ale studzone na kratce twardnieją.

Ciastka można pokryć lukrem, ale jak dla mnie są na tyle słodkie, że jest to zbędne - no chyba, że dodacie mniej cukru do samego ciasta.
Lukier to cukier puder i syrop klonowy w stosunku 3 do 1. Nie pokrywałam lukrem wszystkich ciastek, więc wystarczyła mi ilość przygotowana z łyżeczki syropu klonowego i 3 cukru pudru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation