Kuchnia

Gotowanie

Sernik z bananami

Składniki na spód:
110 g mąki
2 łyżki cukru pudru
45 g masła
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody

Wszystkie składniki zagnieść i schłodzić przez 30 minut. Po tym czasie dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wgnieść w spód, ponakłuwać widelcem i piec około 15 minut w temperaturze 190ºC (lub krócej, do lekkiego zbrązowienia).
Składniki na masę serową:
500 g serka twarożkowego śmietankowego
80 g drobnego cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 roztrzepane jajka
1 łyżka soku z cytryny
3 duże dojrzałe banany (1,5 szklanki rozgniecionych bananów)

Banany rozgnieść lub zmiksować blenderem, dodać do reszty składników, zmiksować (nie ma potrzeby ubijania białek oddzielnie). Wlać na podpieczony spód.
Piec około 1 godziny w temperaturze 180ºC (można w czasie pieczenia przykryć folią od góry). Gotowy sernik jest ścięty od góry i sprężysty pośrodku (nie pieczemy do tzw. suchego patyczka).
Po ostudzeniu schłodzić przez 3 godziny w lodówce lub najlepiej przez całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation