Kuchnia

Przystawki i przekąski

Klopsiki nie do końca zwyczajne - przepis

Klopsiki z indyka i ziemniaków
składniki:
400 g ziemniaków
500 g mielonego mięsa z indyka
1 cebula
1 jajko
1 łyżka masła
sól, pieprz
natka pietruszki ( może też być kolendra lub trybula)
olej do smażenia
mąka
400 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki płatków migdałowych

Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy je i przepuszczamy przez praskę tak by uzyskać pure. Dodajemy do jeszcze gorącego pure masło. Do ziemniaków dodajemy mielone mięso, posiekaną i podsmażoną wcześniej cebulkę, jajko, sporą ilość natki pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę. Następnie formujemy małe, najlepiej wielkości śliwki, klopsiki. Masa będzie bardzo lepka, dlatego gotowe klopsiki obtaczamy w mące. Smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Ilość oleju nie powinna być zbyt duża, myślę, że wystarczą 3 łyżki. Usmażone klopsiki możemy przed podaniem nadziać na patyczki do szaszłyków. Do mięsa robimy dip z jogurtu naturalnego doprawionego solą, pieprzem, natką pietruszki oraz pokruszonymi płatkami migdałowymi. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation