Kuchnia

Jedzenie

Piersi kurczaka z pieczarkami


piersi kurczaka
250 g pieczarek
bułka lub pieczywo tostowe
1 łyżeczka mąki
sok z cytryny
cukier
sól
masło

Piersi ugotować w rosole, na parze lub usmażyć na patelni grillowej ( tak właśnie zrobiłam, uprzednio marynując je 15 minut w 2 łyżkach oleju z sola i słodka papryka, która potem nadaje im rumiany kolor).

Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Lekko zrumienić na maśle. Odsunąć na bok rondla /patelni. W to miejsce wsypać łyżeczkę mąki i zrumienić. Następnie wlać 50 ml wody i wymieszać całość. Dusić razem przez chwilę. Doprawić sokiem z cytryny , solą i szczyptą cukru.

W czasie, kiedy smażą się pieczarki, na drugiej patelni zrumienić na maśle bułkę.

Na rumianych tostach układać piersi kurczaka, na których następnie kłaść pieczarki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation