Kuchnia

przetwory

nutella śliwkowa

Składniki: ok 3-4 kg śliwki, 150 g kakao, 1,2kg cukru, cukier waniliowy do smaku, 1,5 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania: Śliwki drylujemy, zasypujemy cukrem,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc. (jeśli ktoś nie ma czasu to może podlać śliwki szklanką wody i nastawić na gaz). Przez ten czas śliwki z cukrem puszczą sok i możemy je gotować. Nastawiamy na malutki ogień i co jakiś czas mieszamy. I tak ok 3-4 h. Woda musi wyparować, a masa śliwkowa zgęstnieć. Im dłużej będziemy dusić tym gęstszą nutellę będziemy mieć. Odstawiamy, gdy lekko ostygnie blenderem miksuje całość, tak żeby resztki łupinek się rozdrobniły. (Jeśli komuś nie przeszkadzają może tą czynność opuścić.) Dodajemy kakao, cukier waniliowy, cynamon. Gotujemy na wolnym ogniu do zagotowania, mieszamy, gorącą przelewamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem na ok godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation