Kuchnia

Dania główne

Hamburger zebra


Co kupić:

500 g mięsa mielonego, wołowego
8 korniszonków, pokrojonych w talarki
2 łyżki kaparów, posiekanych
1 ½ czerwonej cebuli
2 łyżki ketchupu
3 łyżki musztardy dijon
2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego
2 jaja, same żółtka
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz
kilka kropelek sosu piri-piri lub niewielka ilość pieprzu cayenne
6 bułek hamburgerowych
50 g sera ementaler, startego na tarce o drobnych oczkach
1 pomidor, umyty i pokrojony w talarki
6 liści sałaty masłowej, umytej
1 opakowanie miksu sałat Medditeranea
1 łyżka octu winnego czerwonego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki oleju słonecznikowego
20 g masła


Przygotuj

Trzepaczkę, blachę i papier do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).


Przygotowanie:

Mięso mielone, wołowe przekładamy do miski. Pokrojone korniszonki, posiekane kapary i pokrojoną w kosteczkę jedną czerwoną cebulę przekładamy do mięsa. Do miski dodajemy 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki musztardy dijon, 2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego i 2 żółtka. Doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli. Opcjonalnie możemy dodać kilka kropel sosu piri-piri lub odrobinę pieprzu cayenne. Mieszamy całość za pomocą widelca.
Z mięsa formujemy w dłoniach kulki, następnie je spłaszczamy (hamburgery powinny mieć taką samą średnicę jak bułki hamburgerowe). Uformowane hamburgery układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.
Przekrojone na pół bułki do hamburgerów układamy na ruszcie z piekarnika. Na spodach bułek układamy równomiernie starty ser.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju słonecznikowego, dodajemy 20 g masła, gdy masło przestanie się pienić, smażymy mięso z obu stron, następnie wykładamy na blachę z papierem.
1/2 czerwonej cebuli kroimy w talarki. Bułeczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na górną półkę, blachę z mięsem wkładamy na dolną półkę. Pieczemy przez mniej więcej 3 minuty (jeśli chcesz, by mięso było ścięte w środku, pozostaw je w piekarniku dłużej).
Bułki wyciągamy z piekarnika, na spód każdej bułki wykładamy listek sałaty masłowej, na sałatę nakładamy plasterki pomidora, upieczonego hamburgera, czerwoną cebulę i górną część bułki.
Sos

Do miseczki dodajemy 1 łyżkę musztardy dijon, 1 łyżkę octu winnego i cały czas mieszając dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy, następnie dodajemy niewielką ilość wody.
Jak podawać

Na talerzu układamy miks sałat, sałatę polewamy przygotowanym winegretem. Obok sałaty układamy przygotowanego hamburgera.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation