Książka

Dobre książki

Jajka ze szpinakiem

4 jajka
1/2 szpinaku świeżego lub mrożonego (najlepiej całych liści)
10 dag fety
2 ząbki czosnku
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki masła

do wysmarowania kokilek:
1 łyżka masła

Jeśli masz szpinak świeży: przebierz liście, odetnij grube ogonki. Zagotuj wodę z solę i wrzuć liście, gotuj przez minutę, odcedź, przelej zimną wodą, odstaw na chwilę od odcieknięcia.
Jeśli masz szpinak mrożony: nic z nim nim na razie nie rób :)
Obrany czosnek pokrój na cienkie plasterki.
W dużej patelni rozpuść masło, dodaj czosnek, smaż przez minutę, dodaj szpinak (zamrożony lub świeży, wcześniej przygotowany według punktu pierwszego). Smaż świeży przez kilka chwil, a mrożony, aż całkowicie się rozmrozi. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką. Odstaw na bok.
Kokilki wysmaruj masłem.
Do szpinaku dodaj pokruszą na raczej większe niż mniejsze kawałki fetę, szybko wymieszaj.
Do kokilek nałóż porcje szpinaku, zrób w nim wgłębienie, wbij jajko.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekaj, aż żółtko się zetnie - trwa to zwykle od 6 do 8 minut.
Podawaj z białym pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation