Kuchnia

Do chleba

Tapenada


Doskonała do grzanek na śniadanie, do przekąszenia podczas wieczornego spotkania przy czerwonym winie z przyjaciółmi. Taka jest właśnie tapenada. Głównym składnikiem tej pasty są czarne oliwki, kapary, anchois oraz oliwa. Tapenada wywodzi się z Prowansji. Smakuje doskonale z grzankami oraz ciemnym pieczywem. Czerwone wino podkreśla i wydobywa niesamowity smak czarnych oliwek, a te muszą być bardzo dobrej jakości. Skosztujcie raz, a z pewnością często będzie gościć na waszych stołach. Zaletą pasty jest to, że zamkniętą w słoiku można długo przechowywać w lodówce.


Do zrobienia tapenady potrzebujemy:

szklanka czarnych oliwek (jak najmniej barwionych)
dwie łyżki kaparów
5-6 anchois
ząbek czosnku
6 łyżek oliwy (dobrej jakości)
pół papryczki chilli
pieprz i sól do smaku



Wykonanie jest banalnie proste :)

Wszystko, poza papryczką chilli umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Do przygotowanej tapenady dodajemy pół posiekanej papryczki chilli. Gotowe :)

Tapenada smakuje wyśmienicie z grzankami i w takiej właśnie postaci ją prezentujemy. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation