Kuchnia

Do chleba

Pasztet drobiowy z konfiturą wiśniową


Wiele osób myśli,że zrobienie pasztetu wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Chciałabym jednak te osoby przekonać, że pasztet jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy nam mięso z rosołu, z którym nie raz nie wiemy co zrobić i odpowiednie przyprawienie go. Tak na prawdę do pasztetu możemy użyć różnego mięsa. Ale dziś króluje drób. Za sprawą konfitury, pasztet wydaje się być dostojnym gościem na stole, pięknie się prezentuje i wykwintnie smakuje.



Składniki:
około 1,5 kg mięsa drobiowego
1/2 kg wątróbki drobiowej
1 marchew
1/2 selera
1 korzeń pietruszki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1-2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
120 g masła
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 łyżki mąki
oliwa
2-3 jajka
4-5 łyżek bułki tartej
Konfitura:
240 g konfitury wiśniowej
2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej


Przygotowanie:

Do pasztetu możemy wykorzystać mięso pozostałe z rosołu. Jeśli takiego nie mamy to gotujemy po prostu z kurczaka i indyka rosół. Marchew,selera i pietruszkę gotujemy w bulionie. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie, aż się zrumieni. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy do momentu, aż cebulka się zeszkli. Masło (100 g) rozpuszczamy. Mięso, wątróbkę, ugotowane warzywa i cebulkę mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajka, roztopione masło i wszystkie przyprawy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Pamiętajmy, że pasztet musi być dosyć intensywnie przyprawiony, gdyż zimny smakuje znacznie łagodniej. Formę wykładamy papierem do pieczenia najpierw wzdłuż, a potem w poprzek. Masę wykładamy do foremki, zostawiamy około 2 cm wolnego miejsca od góry. Pasztet przykrywamy papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200′C. Pieczemy około 70 minut w zależności od pojemności formy do pieczenia. Jeżeli chcemy aby wierzch pasztetu był rumiany, należy 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć papier. Gotowy pasztet wyjmujemy z piekarnika. Żelatynę mieszamy z 3 łyżkami gorącej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy konfiturę i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Konfiturę wykładamy na jeszcze ciepły pasztet i odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia. Najlepiej zostawić pasztet na całą noc w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation