Kuchnia

yammie

Bananowy deser
Składniki:
400ml mleka bananowego ( lub ugotowanego budyniu )
1 banan
1- 1,5 łyżki brązowego cukru
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
1 -1,5 łyżki rumu
0,5 szklanki mrożonych owoców mieszanych ( jeżyny, jagody, maliny, ciemne winogrona )
1,5 łyżki cukru pudru
1,5 łyżka mąki ziemniaczanej
bita śmietana
Sposób przyrządzenia:
Deser jest zrobiony z bananowego mleka sojowego, które jest słodkie. Można go zrobić z budyniu lub mleka ze zmiksowanym bananem.
Do zimnego mleka wsypujemy mąkę ziemniaczaną, brązowy cukier, wlewamy rum i sok z cytryny. Sprawdzamy smak. Na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając trzepaczką.
Na dnie dwóch pucharków układamy po 5 plasterków banana skropionych sokiem z cytryny.
Ostrożnie, żeby nam plasterki nie wypłynęły, nakładamy łyżką gotowy budyń. Banany powinny być całkowicie zakryte. Teraz układamy ostrożnie jeszcze po 5 plasterków (skropionych sokiem z cytryny) w każdym pucharku i nakładamy resztę budyniu.
Na wierzch kładziemy resztę banana. Wstawiamy do lodówki.
Miksujemy mrożone owoce dodając cukier puder i sok z cytryny.
Budyń dekorujemy owocowym sosem i bitą śmietaną. Podajemy natychmiast.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation