Kuchnia

yammie

Sernik na zimno z musem truskawkowym

Składniki:
- 700 g waniliowego serka homogenizowanego
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 kopiate łyżki żelatyny + wrzątek do rozpuszczenia
- 500 ml koktajlu z truskawek
- cukier do smaku
- opakowanie galaretki truskawkowej + 1 łyżeczka żelatyny + wrzątek do rozpuszczenia
- okrągłe biszkopty waniliowe (ok. 12)
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka truskawek do przystrojenia

Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć jeden przy drugim okrągłe biszkopty. 3 łyżeczki żelatyny zalać odrobiną wody (ok. 50-70 ml), wymieszać dokładnie aż do jej rozpuszczenia. Lekko przestudzić. Serek waniliowy zmiksować z cukrem pudrem, następnie dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Wylać warstwę serową na spód z biszkoptów i wsadzić na chwilę do zamrażarki.
Truskawki zmiksować z cukrem na koktajl - powinien być dość słodki. Galaretkę truskawkową rozpuścić w odrobinie wody i lekko przestudzić, a następnie dodać do 500 ml koktajlu. Wylać na lekko stężałą już masę serową i wstawić do lodówki.
Po ok. godzinie sernik powinien stężeć. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Sernik przystroić rozetkami z bitej śmietany i połówkami truskawek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation