Kuchnia

kuchnia

2 kromki chleba tostowego
1 cebula
250 g wymieszanego mięsa mielonego
1 małe jajko (S)
4 łyżeczki pesto rosso
1 łyżeczka suszonego oregano
sól, mielony pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
1 mięsisty pomidor
150 g mozzarelli
świeże zioła do dekoracji
Etapy przygotowania

1
Chleb tostowy zalać letnią wodą i moczyć przez 5 minut. Cebule obrać i pokroić w kostki. Mielone mięso włożyć do miski. Dodać jajko, pesto rosso, oregano, kostki cebuli i odsączony chleb. Doprawić sola i pieprzem. Zagnieść na gładką masę i ukształtować z niej kotlety. Rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i smażyć na niej kotlety przez 10 minut.
2
Pomidora opłukać i pokroić w grube plasterki. Resztę oleju rozgrzać na patelni ognioodpornej i przypiec na niej na dużym ogniu plasterki pomidora z obu stron. Zdjąć z ognia. Dodać kotlety. Mozzarellę pokroić na plasterki i położyć na kotletach. Roztopić ser na rozgrzanym grillu. Wedle uznania przystroić świeżymi ziołami i podać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation