Kuchnia

dżemy i konfitury

DŻEM DYNIOWO-JABŁKOWY

składniki:

ok. 1 kg mąższu dyni, najlepiej odmiana o mocno pomarańczowej barwie
ok. 1 kg jabłek odm. Antonówka
2 szkl. cukru
2 cytryny
1 łyżka goździków (ok. 15 szt.)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
ok. 1/2 szkl. filtrowanej wody

sposób przygotowania: Dynię, sam miąższ bez skórki i pestek, pokroiłam w kostkę. Włożyłam do garnka, dodałam goździki, cukier i ok. 0 , 5 szkl. wody - dusiłam pod przykryciem na malutkim ogniu aż dynia zaczęła się rozpadać. Cytryny wyszorowałam, sparzyłam, otarłam z żółtej skórki i wycisnęłam sok. Jabłka umyłam, obrałam ze skórki, wydrążyłam gniazda nasienne. Miąższ pokroiłam w kostkę, polałam sokiem z cytryn. Kiedy dynia zmiękła dodałam jabłka z sokiem, skórkę cytrynową, wymieszałam i smażyłam - już bez przykrycia - aż jabłka się rozpadły a dżem zgęstniał (ok. 30 - 45 min.) - pod koniec smażenia wyłowiłam łyżką goździki. Na koniec dodałam cynamon, wymieszałam i po chwili wrzący dżem nałożyłam do wyparzonych słoików, zakręciłam wyparzonymi nakrętkami i odstawiłam do góry dnem, do ostygnięcia.

Cynamon dodajemy na końcu ponieważ dodany wcześniej może gorzknieć. Taki dżem jest doskonały do pieczywa, ale też można nim smarować i przekładać ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation