Kuchnia

wega i fit

Makaron penne w kremowym sosie cukiniowym - przepis




Składniki: / 2 porcje/
160 g makaronu penne rigate
1 młoda cukinia /ok.200 g/
0,5 cebuli
2 ząbki czosnku
150 ml słodkiej śmietany/do gotowania/
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki startaego parmezanu
sól i pieprz do smaku
zielona pietruszka do dekoracji
Wykonanie: -Makaron ugotować w/g przepisu na opakowaniu. -Cukinię dokładnie umyć/ nie obierać / i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. -Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie wraz z ząbkiem czosnku. -Po chwili smażenia czosnek usunąć. -Dodać startą cukinię i mieszając dusić chwilę do odparowania nadmiaru płynu. -Wlać śmietankę, wymieszać z cukinią , doprawić do smaku, i podgrzewać do momentu zagotowania. -Ugotowany, odcedzony makaron przesypać do warzyw, posypać startym parmezanem i starannie połączyć składniki. -Przełożyć na talerze, udekorować zieloną pietruszką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation