Kuchnia

desery

Czekoladowe ptasie mleczko
Składniki:
- 200 g serka homogenizowanego,
- 200 ml mleka (niepełna szklanka),
- 20 g żelatyny w torebkach
- 3 jajka,
- 150 g cukru kryształu (2/3 szklanki)
- 4 płaskie łyżki kakao,
- 1 łyżeczka od herbaty zapachu waniliowego
Przygotowanie:
Żółtka zmiksować z cukrem, dodać 1 łyżeczkę aromatu waniliowego. Do utartych żółtek dodać serek homogenizowany, kakao i dokładnie wymieszać aż kakao rozpuści się. Do zimnego mleka dodać żelatynę, poczekać 10 min. aż spęcznieje, potem podgrzać, cały czas mieszając (nie gotować), poczekać aż troszkę przestygnie. Żelatynę dodać powoli do mieszaniny żółtek z serem i kakao. Cały czas energicznie mieszać. Z 3 białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z mieszaniną. Powstaje ok 1 litra ptasiego mleczka, którą wlewamy do półlitrowych porcyjek i pozostawiamy w lodówce na 2 godziny do schłodzenia. Można kakao dodać jedynie do połowy porcji i wykonać zebrę, układając na biszkoptach lub ciemnym cieście.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation