Kuchnia

Kurki i inne grzyby w roli głównej.....

Tartaletki z kurkami


Z podanego przepisu możemy przygotować około 8 małych tart w foremkach o średnicy 10 cm.

Potrzebujemy:

1 kg kurek
młoda cebula - 1, 2 sztuki
serek mascarpone
śmietankę 12% - 250-300 ml
świeży rozmaryn
koperek
pietruszkę
sól, pieprz, ostrą papryczkę
3 jajka
250 g mąki pszennej lub krupczatki
125 g masła
50 ml wody


Ciasto:

Mąkę wysypujemy, siekamy z zimnym masłem, dodajemy żółtko, sól i wodę, wszystko razem energicznie zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i na 30 min wstawiamy do lodówki.


Farsz:

Kurki dokładnie oczyszczamy i myjemy. Wrzucamy je na patelnię i smażymy na maśle, kiedy już ich objętość się zmniejszy dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Całość smażymy i doprawiamy pieprzem, solą i papryką. Smak musi być wyrazisty, ale nie może przyćmić kurek. Pod koniec smażenia dosypujemy garść posiekanego koperku oraz pietruszki.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, wycinamy z niego koła, którymi wykładamy wysmarowane masłem foremki. Ciasto wykładamy folią aluminiową, obciążamy je grochem i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut, pieczemy w temperaturze 180 stopni.

Podczas pieczenia możemy przygotować masę, którą zalejemy tarty. W tym celu roztrzepujemy dwa jajka, łączymy je z serkiem mascarpone i śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem, wstawiamy do lodówki.

Podpieczone tary wypełniamy farszem, zalewamy masą serowo-jajeczną, posypujemy 1-3 gałązkami rozmarynu i zapiekamy przez około 15-20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation