Kuchnia

Tarty mięsno-warzywne

Tarta ze szparagami


Składniki

Kruche ciasto

150 g masła
100 g mąki
4 łyżki wody
1 łyżeczka soli


Nadzienie

100 g fileta z kurczaka
30 zielonych szparagów
3 jajka
200 g śmietany 30%
sól
świeżo zmielony pieprz
oliwa do smażenia
50 g żółtego sera

Wykonanie

Przygotowujemy kruche ciasto. Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na cienko i wykładamy formę do pieczenia tarty. Powinno nam zostać około 1/4 ciasta. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC i wstawiamy formę z tartą, pieczemy 10 minut. W międzyczasie ze szparagów usuwamy zdrewniałe końcówki i podsmażamy na oliwie kilka minut. Fileta z kurczaka kroimy w drobne kawałki i również podsmażamy. Jajka mieszamy ze śmietaną, solą i pieprzem. Na podpieczony spód tarty układamy kurczaka, szparagi, wlewamy masę jajeczną i układamy paski z pozostałego ciasta. Pokrojony w drobne kawałki ser umieszczamy na wierzchu. Pieczemy 20 minut w 190ºC. Podajemy natychmiast, najlepiej z sosem jogurtowym ze szczypiorkiem. Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation