Kuchnia

inne pyszne rzeczy

domowy hamburger z ogórkiem kiszonym (składniki wystarczą na przygotowanie 4 szt.):
karkówka wołowa - 30 dag
bułka z sezamem - 4 sztuki
ser żółty - 8 plastrów
pomidor - 4 plastry
ogórek kiszony - 8 plastrów
sałata - 4 liście
cebula czerwona - 4 plastry
ketchup - 4 łyżki
majonez - 4 łyżki
chrzan - 2 łyżki
sól - 4 szczypty


przygotowanie:


mięso wołowe mielimy. w ostateczności można kupić mięso już zmielone, ale takie mięso się szybciej psuje i nie wiadomo co w nim tak naprawdę jest. zmielone mięso dzielimy na 4 równe części po ok. 75 gramów każde. z każdej porcji mięsa tworzymy placek przypominający mięso do hamburgera. ważne aby mięso było wielkości bułki jaką posiadamy. wkładamy na ok. 10 min do zamrażarki. uwaga! mięsa teraz nie solimy, bo się stanie twarde podczas smażenia.
bułki rozkrawamy i przygotowujemy warzywa, aby szybko poskładać hamburgera, gdy tylko mięso zostanie usmażone.
na suchej patelni teflonowej szybko smażymy (maks. 1 min. z każdej strony) wołowinę w wysokiej temperaturze. po zdjęciu z patelni doprawiamy odrobiną soli. mięso trzeba szybko smażyć w bardzo wysokiej temperaturze, ponieważ wołowina szybko się kurczy i może się okazać, że zmaleje nawet o połowę.
w czasie smażenia mięsa, na drugiej suchej patelni podpiekamy rozkrojone bułki środkiem do dołu - tylko z jednej strony przez ok. 1 min.
gdy zgramy w czasie podpiekanie mięsa i bułki, składamy hamburgera zaczynając w od dołu bułki, w następującej kolejności: sałata, majonez wymieszany z chrzanem, mięso, ser, ogórek, pomidor, cebula i ketchup. zamykamy oczywiście górną częścią bułki. podajemy od razu.
całkowity czas przygotowania: 30 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation