Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Sałatka z bobu, pomidorów i bryndzy | kuchniaagaty.pl


Składniki
bób - 1 kg
pomidorki koktajlowe - 2 szklanki
bryndza - 100 g
koper - pęczek
oliwa - 3 łyżki
ocet winny - 1 łyżka
sól - do gotowania bobu
świeże zioła - do podania

Sposób przygotowania
Bób ugotuj w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem gałązek koperku. Ostudź i obierz z łupinek.
Pomidorki (skropione oliwą) wstaw do nagrzanego piekarnika, aż lekko się zarumienią lub usmaż na patelni grillowej. Mają być miękkie, ale nie rozpadać się. Przypraw solą i pieprzem.
Na duży talerz wyłóż bób, na nim ułóż pomidorki, całość posyp kawałkami bryndzy i ziołami. Z octu i oliwy przygotuj dressing, polej nim sałatkę. Całość przypraw świeżo mielonym pieprzem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation