Kuchnia

przez żołądek do serca

Omlet wiosenny zółto-zielony z serem pleśniowym

3 jajka
1 czubata łyżka gęstej śmietany
1/3 szklanki mleka
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
50g sera pleśniowego (np. lazura lub rokpola)
sól

Ser pokrój na kostkę o boku 1 cm.
Jajka wbij do miski, dodaj śmietanę, mleko, sól i dokładnie roztrzep na jednolitą masę. Dodaj szczypiorek (zostaw trochę do dekoracji), natkę pietruszki oraz ser. Dokładnie wymieszaj.
Wlej masę na patelnie i smaż na średnim ogniu, podważając usmażone brzegi, by płynna masa z góry dostawał się pod spód usmażonego omleta.
Jeśli lubisz omlet z półpłynnym wierzchem, przykryj patelnię, kiedy masa na górze zacznie gęstnieć i trzymaj patelnię na małym ogniu przez 1-2 minuty. Jeśli zaś lubisz omlety całkiem wysmażone, wstaw patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1-2 minuty.
Podawaj danie udekorowane szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation