Kuchnia

Zupy

Maślany chłodnik ogórkowy z solą czosnkowo-ziołową i pikantnymi krewetkami

4-5 ogórków
1 małą główkę czosnku
1 duży jogurt grecki
sok z 1 limonki
1 szklanka maślanki
1 pęczek szczypiorku
sól czosnkowo-ziołowa Kotanyi
oliwa z oliwek
świeżo zmielony pieprz
garść krewetek (1-2 łyżki masła + 1-2 łyżeczki chili+ garść koperku)
Do podania: bułka paryska + masło czosnkowe
Przygotowanie:

1
Główkę czosnku kroimy u nasady (patrz na zdjęciu), umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy ok. 15 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w grube plastry i miksujemy za pomocą robota kuchennego. Dodajemy maślankę, jogurt grecki, sok z limonki, upieczone ząbki czosnku i miksujemy na gładką masę. Całość doprawiamy solą czosnkowo-ziołową i świeżo zmielonym pieprzem. Wstawiamy do lodówki pod przykryciem na ok. 1-2 godziny.
2
Krewetki mieszamy z koperkiem i mieszanką chili. Smażymy na maśle na rozgrzanej patelni. Chłodnik podajemy z krewetkami na wierzchu, podgrzaną bułkę paryską i masłem czosnkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation