Kuchnia

Zupy

Zupa z brukselki z lanymi kluskami

Paczka mrożonej włoszczyzny
1/2 paczki mrożonej brukselki
liść laurowy
kilka ziaren pieprzu
30 dag łopatki wieprzowej z kością
cebula
3 ziemniaki
sól, pieprz
zioła prowansalskie
śmietana do zup
koperek
3 łyżeczki mąki
jajko
Przygotowanie:

1
Zagotuj 2 l wody, wrzuć mrożonki, liść laurowy, pieprz, gotuj 5 minut. Włóż umyte mięso i podpieczoną cebulę, gotuj 15 min. Dodaj umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotuj do miękkości. Wyjmij mięso, liść laurowy i cebulę, przypraw do smaku solą i pieprzem, gotuj ok. 10 min. Przygotuj lane kluski: wymieszaj jajko z mąką i szczyptą soli. Lej kluseczki na wrzącą zupę, cały czas mieszając. Ugotowane mięso oddziel od kości, pokrój w kostkę, dodaj do garnka z zupą. Przypraw ziołami prowansalskimi. Zupę podawaj gorącą, z kleksem śmietany, posypaną koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation