Kuchnia

healthy food ☺

~ Tartaletki z wędzoną makrelą i szpinakiem
Składniki na 6 sztuk o średnicy 10 cm:

Kruche ciasto:

100 g mąki
50 g otrębów owsianych
50 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
szczypta soli
1 żółtko
1 łyżeczka śmietany

Wszystkie składniki ciasta zagnieć, rozwałkuj i wylep foremki. Ciasto podpiecz 10 min w 200°C.

Farsz:

1 cebula
1 ząbki czosnku
½ opakowania szpinaku w liściach
250 g wędzonej makreli
1 jajko
100 g śmietany
mielona gałka muszkatołowa, sól, pieprz
oliwa z oliwek

Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, zeszklij na patelni z dodatkiem oliwy. Wrzuć zamrożony szpinak i duś do momentu aż szpinak się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem. Następnie zdejmij przykrycie i odparuj całą wodę ze szpinaku. Makrelę obierz i podziel na kawałki. Jajko roztrzep ze śmietaną, dopraw solą , pieprzem i gałką muszkatołową. Na ciasto wyłóż po łyżce szpinaku, na tym ułóż kawałki ryby i polej sosem. Piecz w 200°C przez 15-20 minut.

~ duże jabłko
~ woda niegazowana
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation