Kuchnia

Mufinki- Babeczki

Muffinki czekoladowe z rumem, bitą śmietaną, truskawkami i miętą

SKŁADNIKI ( na ok. 25-30 sztuk):
suche:
200 g przesianej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru brązowego
3 łyżki kakao
mokre:
1 duże jajko
1 szklanka mleka
100 ml oleju Wielkopolskiego
4 łyżki rumu
100 g czekolady gorzkiej (co najmniej 60%)
oraz:
200 ml śmietanki 30 %
1 op. fix śmietanka + 2 łyżeczki cukru waniliowego
ok. 15 małych truskawek lub 8 większych (opłukane, bez szypułek)
listki mięty (po 1 na każdą babeczkę)
olej w sprayu
*papilotki do pralinek

PRZYGOTOWANIE:
Wymieszać w dużej misce sypkie składniki. W mniejszej misce połączyć mokre składniki. Dodać mokre do suchych i zmiksować. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do masy i wymieszać dokładnie.
Ok 25-30 małych papilotek jak na praliny (lub 12 standardowych) spryskać olejem. W każdej foremce umieścić masę - ok 1. czubatej łyżeczki - do 2/3 wys. Tak przygotowane umieścić na blasze i piec ok 15-20 minut w temp 180 stopni.
Ostudzone babeczki dekorować bitą śmietaną (kremówka ubita z fixem i cukrem - wg instrukcji na opakowaniu). Babeczki dekorować przy użyciu szprycy cukierniczej z dowolną końcówką lub nakładać łyżeczkę. Na wierzchu układać po połówce lub ćwiartce truskawki i listku mięty. Jeśli muffinki nie mają być zjedzone od razu należy je wstawić do lodówki lub dekorować tuż przed podaniem.

*jeśli papilotki są cienkie i delikatne należy kłaść jedną w drugą i dopiero wówczas umieścić w nich masę
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation