Kuchnia

Nalewki ,wina....

Nalewka na Bukwicy

Bukwica jest pospolitą rośliną wieloletnią. Ma prostą łodygę długości 30-70cm,

Suszona Bukwica - Miodownik Melisowaty - przygotowana do sporządzenia nalewki zdrowotnej

kabowane, bezogonkowe liście a w ich kątach znajdują się kwiaty. Występuje na terenach bagnistych, w lasach i na łąkach. Kwitnie od czerwca do kwietnia, zbiera się wszystkie części rośliny – liście, kwiaty i korzenie. Świeża Bukwica ma nieprzyjemny, gorzkawy smak i zapach. Po zbiorze roślinę należy wysuszyć dzięki czemu traci swoją przykrą woń. Bukwica zawiera wiele zdrowych składników jak olejki eteryczne, witaminę C, garbniki, sole mineralne.

Znane są lecznicze właściwości Bukwicy:

oczyszcza drogi oddechowe
leczy błonę śluzową żołądka i jelit
hamuje biegunkę
wstrzymuje odwodnienie organizmu
działa przeciwbakteryjnie
wzmacnia układ nerwowy
działa wykrztuśnie i przeciwgorączkowo
pomaga w leczeniu ran – hamuje krwawienie, przyśpiesza regenerację naskórka, niszczy bakterie i wirusy


ABY PRZYGOTOWAĆ NALEWKĘ BUKWICOWĄ
NALEŻY ZAOPATRZYĆ SIĘ W ZIELE BUKWICY INACZEJ NAZYWANE MIODOWNIKIEM MELISOWATYM. PORCJA JEST NA 2L ALKOHOLU. JEDNĄ SUSZONĄ ROŚLINĘ NALEŻY ZALAĆ WÓDKĄ 40% I ODSTAWIĆ W CIEMNE MIEJSCE NA OKOŁO 3 TYGODNIE. PO TYM CZASIE ALKOHOL PRZECEDZIĆ I DOSŁODZIĆ MIODEM WEDLE UZNANIA. PO 2 TYGODNIACH NALEWKĘ NALEŻY PRZEFILTROWAĆ I ROZLAĆ DO BUTELEK.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation