Kuchnia

Kolory na talerzu

Zupa marchewkowa z imbirem
Składniki, 2 porcje:

• 2 łyżki masła
• 1/2 dużej cebuli, posiekanej w kostkę
• 230 g marchewki, obranej i posiekanej w plastry
• 1 duża pietruszka, posiekana w plastry
• 1 łyżka drobno startego imbiru
• 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
• 300 ml bulionu warzywnego
• 60 ml płynnej śmietanki 18%
• sól i pieprz






Rozpuszczam masło w rondlu na małym ogniu. Dodaję cebulę i gotuję, mieszając przez 3 minuty, aż lekko zmięknie.
Dodaję marchewkę i pietruszkę, przykrywam rondel i gotuję od czasu do czasu mieszając, przez 15 minut, aż warzywa trochę zmiękną.
Dodaję imbir, skórkę z pomarańczy i bulion. Zagotowuję, zmniejszam ogień do minimum, duszę pod przykryciem przez 30 - 35 minut, aż warzywa będą miękkie.
Zdejmuję z ognia, miksuję w blenderze na krem, przelewam z powrotem do umytego rondla, dodaję śmietankę i doprawiam solą i pieprzem.
Podaję gorącą, posypaną świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Na zdjęciach zupa jest dość gęsta, gdyż nie jest jeszcze zmieszana ze śmietanką. Po dodaniu śmietany zupa powinna mieć idealną konsystencję kremu.

Gdyby okazała się za gęsta, można dodać do niej więcej bulionu warzywnego.
sposób na własny szybki bulion (1 szklanka):

do 1 szklanki gorącej wody dodaję po szczypcie soli, pieprzu, sypkiej czerwonej papryki, 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, garść listków świeżej bazylii i/lub natki pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation