Kuchnia

Kolory na talerzu

Zupa dyniowa z czerwonym curry
Składniki, 4 - 6 porcji:

• 300 g miąższu z upieczonej dyni *
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1/2 - 2/3 płaskiej łyżeczki czerwonego curry**
• 750 ml sosu pomidorowego (domowego lub passaty pomidorowej z butelki)
• sól morska
• 250 ml mleka kokosowego


Do podania:

• 8 łyżek odsączonej ciecierzycy z puszki
• kolendra, 1 doniczka
• około 50 ml mleczka kokosowego



* surową dynię umyć i całą pokroić na kawałki razem ze skorupą, miąższem i pestkami. Ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec przez 30 minut, następnie ostudzić, usunąć pestki i odciąć skórę, pozostawiając sam miąższ. Odmierzyć 300 g.

** tajska pikantna pasta z utartego imbiru, chilli, czosnku, szalotki, trawy cytrynowej, liści limonki kaffir, kolendry i kminu rzymskiego. Można ją przygotować samemu lub kupić gotową (w słoiczku), najlepiej bez sztucznych dodatków.

Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać pastę curry i smażyć na małym ogniu przez pół minuty. Dodać upieczoną i pokrojoną w kostkę dynię i smażyć przez minutę, mieszając.
Wlać sos pomidorowy, doprawić solą i zagotować. Gotować przez 3 - 4 minuty, następnie dodać mleko kokosowe i ponownie zagotować. Zupę zmiksować, wlać z powrotem do garnka i podgrzać.
Gorącą zupę nalać do miseczek, dodać ciecierzycę oraz listki kolendry, polać dodatkowym mlekiem kokosowym i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation