Kuchnia

Ciasta i nie tylko

Rafaello

Składniki:

2 paczki słonych krakersów (po180g),
3 szklanki mleka,
3 żółtka,
3 czubate łyżki mąki pszennej,
3 czubate łyżki mąki ziem.,
1 cukier waniliowy,
1,5 szklanki cukru ,
2 szklanki wiórek kokosowych, tabliczka białej czekolady,
kostka masła.

Sposób przyrządzenia:

Żółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru i cukrem wan. Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy z 1 szklanką mleka i dodajemy do wcześniej utartych żółtek. Resztę mleka (2 szklanki)i cukru (1 szklanka)mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się mleka powoli wlewamy masę jajeczną i gotujemy na wolnym ogniu budyń- cały czas mieszamy, nie dopuszczamy do powstawania grudek:) Budyń studzimy- musi być całkowicie zimny:) Po tym czasie dodajemy po kawałku masło, cały czas miksując. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe i orzechy laskowe (całe lub posiekane- wedle życzenia:))

Blaszkę o wym. 28x22cm wykładamy warstwami: Krakersy -Masa wiórkowo-orzechowa -Krakersy- Masa wiórkowo-orzechowa- Krakersy -Masa wiórkowo-orzechowa . Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i startą białą czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation