Kuchnia

KONKRETNIE PYSZNE

Kurczak miodowo-pikantny


Składniki:

6 pałek z kurczaka (u mnie udka i podudzia)

3 łyżki płynnego miodu

2 łyżki przecieru pomidorowego

2 łyżki oleju

2 łyżki octu winnego

2 ząbki czosnku przeciśnięte

1 łyżeczka chilli w proszku lub pół drobno posiekanej świeżej papryczki

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego (pominęłam)

sól, pieprz



Cząstki kurczaka umyć i oczyścić, my zawsze zdejmujemy skórę, bo jest najbardziej kaloryczna. Naciąć każdą porcję nożem w 3 miejscach i wetrzeć sól i pieprz. Składniki marynaty połączyć, zalać nią kurczaka, tak by ściśle do niego przylegała i dostała się w nacięcia. Odstawić najlepiej na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie piec w piekarniku przez około 30 minut w 200 stopniach, w między czasie przewracać kurczaka i polewać pozostałą marynatą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation