Kuchnia

Quiche

Quiche porowo-grzybowy z fetą


Ciasto:

200g mąki;
120g niesolonego masła;
około 30 ml zimnej wody;
duża szczypta soli;
szczypta cukru.

Nadzienie:

1-2 duże pory;
200g pieczarek;
1 łyżka masła;
sól do smaku;
100g fety.

Sos:

150ml tłustej śmietany (może być kwaśna albo słodka);
2 jajka;
sól i pieprz do smaku.


Mąkę połączyć z solą i cukrem, dodać starkowane, zamrożone masło, rozcierać w palcach tak by masło połączyło się z mąką. Dodać zimną wodę i szybko wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie rozwałkować tak by ciasto przykryło natłuszczoną foremkę do pieczenia tarty, którą planujemy użyć. Ciasto ułożyć w natłuszczonej formie, docisnąć brzegi, nakłuć widelcem, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć suchą fasolą, grochem lub ryżem. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200C przez około 20 minut, do momentu aż ciasto będzie lekko złociste. Następnie wyjąć z piekarnika, usunąć papier i fasolę.
Przygotować nadzienie. Odciąć białe części pora i cienko pokroić, umieścić na sicie i przelać gorącą wodą. Odcisnąć nadmiar wody. Rozłożyć równo na cieście.

Pieczarki oczyścić, pokroić i podsmażyć na roztopionym maśle, aż będą złoto-brązowe. Doprawić solą i wraz z pokruszoną fetą rozprowadzić równomiernie na upieczonym spodzie.

Przygotować sos, w tym celu roztrzepać jajka ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Wylać na warzywa uważając by sos się nie przelał.

Włożyć z powrotem do piekarnika, zapiekać do momentu aż sos się zetnie - około 20-25 minut. Podawać na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation