Kuchnia

Kulinaria

szybkie ciasteczka z jabłkami i musli

składniki (mi z tego przepisu wyszło 19 ciasteczek):

225 g mąki
1 łyżeczka proszki do pieczenia
100 g masła
55 g brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 słodkie jabłka
75 g musli bez cukru
1 jajko
4-5 łyżek chudego mleka

piekarnik nagrzewamy do 190 stopni celsjusza. przesiewamy mąkę i wsypujemy ją do miski razem z proszkiem do pieczenia. dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło i rozcieramy w palcach razem z mąką. dodajemy cukier, cynamon, obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz musli. mieszamy wszystko razem. dodajemy roztrzepane jajko i mleko mieszając aby wszystkie składniki się połączyły. z uwagi na składniki nie będzie to jednolita masa, ważne żeby musli czy mąka była wilgotna i zbita z resztą składników. jeśli podana ilość mleka nie pozwoli wam osiągnąć tego efektu po trochu śmiało dodajcie jeszcze 1-2 łyżki. na 2 blachy wykładamy papier do pieczenia i łyżką nakładamy ciasteczka. ciasteczka nakładamy tak żeby się nie stykały ze sobą. posypujemy odrobiną brązowego cukru każde ciasteczko. pieczemy 15-20 minut – w zależności od tego jak duże ciasteczka uformowaliśmy.

ja zjadłam te ciastka popijając zimnym mlekiem:) i dla mnie to super pomysł na drugie śniadanie. no, a część zaniosłam znajomym i nikt się nie otruł;)

przepis pochodzi z książki pieczone przysmaki wydawnictwa rider’s digest
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation