Kuchnia

wege

Weganie: Pieczeń brukselkowa
Pieczeń brukselkowa

700 g brukselki
1 szkl. migdałów
1/2 szkl. pestek dynii
1/2 szkl. ziaren słonecznika
1/4 szkl. siemienia lnianego
2-3 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
2/3 łyżeczki soli morskiej
1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Brukselkę opłukać i ugotować, odsączyć z wody i zostawić do ostygnięcia. Piekarnik włączyć na 180° C. Szklane naczynie żaroodporne (11x27 cm) wysmarować tłuszczem. Migdały, słonecznik, pestki dyni i siemię lniane zmielić w młynku. Wymieszać wszystkie suche składniki. Brukselkę rozgnieść, najlepiej przy pomocy tłuczka do ziemniaków (to zadanie może okazać się niełatwe), a następnie wrzucić do miski z suchymi składnikami. Dodać resztę składników i wszystko wyrobić ręką na jednolitą masę. Ma być zwarta, ale nie przesadzać z wyrabianiem, żeby nie wyszła rzadka ciapa. Przełożyć do naczynia i piec 30 min. Po upieczeniu odczekać kilka minut, oddzielić boki pieczeni nożem od brzegów formy i położyć do góry nogami na drewnianej desce. Pieczeń powinna bez problemu odejść od formy. Przełożyć na talerz.

http://weganie.blogspot.com/2013/02/pieczen-brukselkowa.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation