Kuchnia

wege

Bakłażany zapiekane z papryką i pomidorami | Talerz zdrowia

Składniki na 4 porcje:
- 700 g bakłażanów (2 średnie)
- 125 g kolorowej papryki
- 100 g pomidorów
- 30 g cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- kawałek papryki pepperoni
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
Baklazany zapiekane z papryka i pomidorami 03- garść natki pietruszki
- 60 g mozarelli
- 1/2 łyżki oliwy

Bakłażany przeciąć wzdłuż na pół. Wnętrze natrzeć solą i ponacinać. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
W tym czasie podsmażyć na oliwie cebulę z czosnkiem. Gdy się lekko zarumienią dodać pokrojoną w drobną kostkę kolorową paprykę, pepperoni oraz pomidory. Dusić
Baklazany zapiekane z papryka i pomidorami 0410-15 minut aż płyn zredukuje się.
Upieczone połówki bakłażanów wyjąć z piekarnika. Wydrążyć miąższ zostawiając około 1 cm brzegów. Miąższ rozdrobnić, dodać do uduszonych warzyw, przyprawić solą, słodką papryką, oregano i posiekaną natkę pietruszki. Połówki bakłażanów wypełnić farszem warzywnym i posypać pokruszoną mozarrellą. Zapiekać 20 minut w temperaturze 180°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation