Kuchnia

Kulinaria

Składniki na ciasto:

6 jajek
150 g drobnego cukru do wypieków
115 g mąki pszennej
25 g kakao
40 g masła, roztopionego i wystudzonego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiać.

Białka oddzielić od żółek. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasny, puszysty krem.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając resztę cukru. Dodać krem z żółtek i delikatnie wymieszać szpatułką. Do masy delikatnie wmieszać przesianą mąkę i kakao. Wlać masło i równie delikatnie wymieszać.

Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzony blat przekroić wzdłuż na 2 równe części.

Do nasączenia:

pół szklanki nalewki wiśniowej
1/4 szklanki wody
Wymieszać.

Masa śmietankowa:

500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie*)
wiśnie z zalewy alkoholowej do dekoracji
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, lekko przestudzić.

Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz żelatynę.

Wykonanie

Na paterze położyć pierwszy blat ciasta. Nasączyć połową przygotowanego ponczu. Wyłożyć ubitą kremówkę, zostawiając odrobinę na dekorację wierzchu, wyrównać. Przykryć kolejnym blatem, nasączyć. Całość schłodzić w lodówce przez około 3 godziny. Wyjąć, wierzch pokryć równo polewą czekoladową. Włożyć do lodówki do czasu jej zastygnięcia.

Udekorować kleksami bitej śmietany, na każdy kładąc wiśnię z zalewy. Pokroić.

Przechowywać do 3 dni, w lodówce.

Polewa czekoladowa:

60 g czekolady gorzkiej
60 g czekolady mlecznej
40 g masła
Masło roztopić w niedużym garnuszku. Odstawić z palnika, dodać obie czekolady, posiekane. Poczekać do roztopienia, mieszając od czasu do czasu.

Smacznego :-).

* użycie żelatyny jest opcjonalne ; użyłam double cream (nie potrzebuje usztywnienia żelatyną)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation