Kuchnia

zlepiance

Pierogi z Serem - Cztery Kieszonki

Składniki na ciasto na ok 30 - 40 pierożków:
300g mąki pszennej
250ml wrzątku
do wersji zielonej: odrobina zielonego barwnika spożywczego
Wszystkie składniki połącz ze sobą bardzo dokładnie. Z ciasta uformuj wałek o grubości porównywalnej z męskim kciukiem. Pokrój go na około 2 cm długości kawałki. Każdy kawałek rozwałkuj na koło o średnicy mniej więcej 6-7 cm.

Składniki na farsz do pierogów:
180-200g sera białego
2 łyżki cukru
Składniki połącz ze sobą i nakładaj po łyżeczce na środek rozwałkowanych kółek ciasta lekko spłaszczając ten serek. Chwyć za dwie przeciwległe strony ciasta i sklej je z sobą tuż NAD farszem. Teraz chwyć pozostałe dwie strony ciasta i dołącz je do środka, tak aby powstały cztery kieszonki. Dociśnij po bokach miejsce środkowego złączenia i posklejaj z sobą bok do boku, aby pomiędzy poszczególnymi kieszonkami nie było szpar.

Składniki na nadzienie małych kieszonek:

a)
1 marchewka
kilka czarnych oliwek
kilka łyżek twarogu / mała puszka groszku konserwowego
kilka łyżek pokrojonego w drobną kostkę sera żółtego
b)
kilka łyżek wiórek kokosowych
gotowy różowy lukier
kilka łyżek rodzynek
kilka łyżek suszonych kwiatów chabrów
Wybrane składniki nałóż do poszczególnych kieszonek. Pierożki ułóż na przyrządzie do gotowania na parze i gotuj pod przykryciem przez ok 3-5 minut.

Sugestie: Do farszu z białego sera możesz dodać 1-2 łyżeczek gęstej śmietany. Możesz użyć dowolnej kombinacji nadzienia!

Pytanie: Jak podawać takie pierożki?
Odpowiedź: Dowolnie! Możesz podać je tak, jak każde inne, możesz podać je do połowy zanurzone w zupie lub sosie, albo podać na specjalnym bambusowym przyrządzie przeznaczonym do gotowania na parze, z którego każdy z jedzących będzie mógł sobie sam bezpośrednio nakładać tyle pierożków, ile będzie chciał.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation