Kuchnia

zlepiance

Pieczone empanadas z jabłkami


wychodzą 20-23 pierożki długości 10 cm

ciasto:

100 g serka kremowego Philadelphia, zimnego, pokrojonego w kostkę
200 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
300 g mąki

nadzienie:

2 łyżki masła
2 duże kwaskowate jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
1/4 szklanki brązowego cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1/4 szklanki rodzynek
1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
dodatkowo: 1 jajko, rozmącone, do smarowania ciasta

sos miodowy:

1/3 szklanki kwaśnej śmietany
1-2 łyżki miodu, płynnego
1/8 łyżeczki cynamonu, lub do smaku

Zacznij od zrobienia ciasta, bo musi się schłodzić w lodówce. Serek, masło i mąkę umieść w malakserze i posiekaj, używając trubu pulsacyjnego, aż składniki z grubsza się połączą i zaczną przypominac kruszonkę. Wysyp je na blat, dobrze wyrób, następnie zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki.

Masło rozpuść na patelni. Dodaj jabłka, cukier, cynamon, sól i rodzynki. Duś, na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka zaczną mięknąć. Skrobię kukurydzianą/mąkę ziemniaczaną rozprowadź w dóch, trzech łyżkach wody i wlej do jabłek. Duś jeszcze przez chwilę, mieszając, aż mąka zagęści sok i „sklei” jabłka. Odstaw do ostudzenia.

Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na cztery części. Każdą z nich po kolei wałkuj na grubość 3-4 mm i wycinaj z nich spore kółka (moje miały 10 cm średnicy, mogą być większe). Resztki ciasta zagnieć i rowałkuj ponownie. Powtarzaj, aż wykorzystasz całe ciasto. Ciasto, które czeka na wałkowanie i wycinanie trzymaj zawinięte w folię.

Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Krążki ciasta smaruj lekko rozmąconym jajkiem i na każdy nakładaj po łyżce jabłkowego nadzienia. Zlepiaj brzegi dokładnie, jeśli chcesz możesz je dekoracyjnie zawinąć. Odkładaj na blachę, następnie wstaw do lodówki, żeby ciasto ponownie schłodziło się przed pieczeniem.

Nastaw piekarnik na 180˚C.

Przed pieczeniem posmaruj pierożki rozmąconym jajkiem. Piecz około 20 minut, aż ciasto się zezłoci.

Podawaj z sosem (śmietanę dopraw do smaku miodem i cynamonem).

***

Uwagi:

Nie nakładaj zbyt dużo nadzienia do pierożków. Te mocno napchane potrafią popękać.

Dobrze zlep brzegi zostawiając spory margines ciasta, bo potrafią się otworzyć i puszczać sok.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation